torsdag 26. januar 2012

Indias datter, bokanbefaling


Nåken gonger treffe eg på bøker eg helst ikkje vil ska slutta, og detta va ein av dei! Indias datter av Shilpi Somaya Gowda e tankevekkande, godt skrevet, spennande og lærerik på fleire plan. Anbefales på det sterkaste!

"En usedvanlig tankevekkende roman
Det er noen bøker man skulle ønske at aldri tok slutt. Indias datter er en slik bok. Ved første øyekast dras du umiddelbart inn i historien og menneskeskjebnene. Tiden forsvinner, sidene flyr og sansene fylles av en usedvanlig gripende og menneskenær historie.
"Jeg forsøkte å lese sakte, men klarte ikke å vente med å finne ut hvordan det ville ende."
The Flamborough Review, Canada
Høyaktuell og gripende
På landsbygda i India har ikke et jentebarns liv noen verdi
Fattige Kavita fra den indiske landsbygda er gravid, men barnet hun føder er en jente. Ektemannen Jasu forbanner henne, tar jentebabyen ut av armene hennes og forsvinner ut i skogen. Han kommer tomhendt tilbake.
Mannens familie skjuler ikke sin skuffelse, og spør seg om Kavita ikke er i stand til å gi dem en gutt, en gutt som kan forsørge dem og føre familien videre. Igjen blir Kavita gravid, og denne gangen føder hun i skjul. En vakker pike kommer til verden ved soloppgang, og Kavita gir henne navnet Usha. Bare timer etter fødselen legger Kavita ut på en lang og strevsom reise til Bombay sammen med søsteren sin. Dette lille mennesket skal få leve. Hun forlater barnehjemmet med lyden av lille Ushas skrik og vet at dette øyeblikket vil forfølge henne resten av livet.
De vakreste øynenePå andre siden av kloden, i USA, sliter Somer og hennes indiske ektemann Krishnan med å få barn. Etter et legebesøk får Somer den beskjeden hun har fryktet, hun kan ikke få barn. Og adopsjon blir et tema. I India er hennes svigermor beskytter for et barnehjem, og med en gang papirene er i orden drar de for å hente den lille jenta hjem. Asha ser det ut til at det står i papirene. Asha har verdens vakreste øyne og blir øyeblikkelig deres lille prinsesse.
Uansett biologiske båndSlik starter beretningen om ulike livsskjebner som på elegant vis fletter seg i hverandre, og forteller en historie om forskjellige kulturer, identitet og familietilhørighet. Og om en morskjærlighet som aldri tar slutt, som elsker betingelsesløst uansett biologiske bånd. Romanen strekker seg over 20 år, og forfatteren skildrer vekselvis de ulike personenes utvikling. Hva skjer med Kavita og Jasu når de endelig får en sønn og drar fra landsbygda til Bombay for å tjene penger? Du får formidlet skitten i slummen, redselen for ikke å lykkes, stanken i jordhytta og Kavitas styrke og lojalitet så levende og innsiktsfull at du kjenner du sitter med et lite stykke India mellom hendene. Kloakken river i nesa, fattigdommens desperasjon dirrer mellom linjene.
Behovet for kjærlighetHele veien stiller du deg spørsmål som hvordan ville det gått med indiske Usha om hun ikke var blitt adoptert og vokst opp som den amerikanske overklassejenta Asha? Hva skjer med henne da hun som voksen søker etter sine røtter som journalist i India? Det er som om forfatteren forhekser og trollbinder deg i møtet mellom Asha og India. Og i sentrum av denne fascinerende historien står mennesket, fattig som rik. Felles for alle er behovet, enten det gis eller det mottas, om det er i India eller i USA, om det er biologisk eller ikke: behovet for kjærlighet.
Av Anja Rålm"

1 kommentar:

Spirea sa...

SÅ nydelig blogg du har!! :) Har sittet her og lest...
Boken du kommenterer har jeg hørt om før - og nå er det vel på tide å få lest den ;) Takk skal du ha for det du deler her. God klem og Gud velsigne deg!